Pengaruh daripada AuthorRank

Sudah sekian lama Pagerank menjadi kayu pengukur ataupun quality standard untuk menilai sesebuah laman web oleh google. Tetapi semakin lama nilai pagerank seakan sudah tidak begitu penting pada masa sekarang. Walaubagaimanapun ianya masih lagi digunakan sebagai penentuan ranking.

pengaruh authorrank

Pada masa akan datang akan muncul satu penilai baru yang mempunyai peranan berkaitan dengan authoriti sesebuah laman dan kedudukan di SERP. Penilai ini disebut AuthorRank. Kenapa AuthorRank akan membantu proses SEO sebuah laman ataupun blog?

Overview AuthorRank secara ringkas

Kualiti kandungan artikel dalam sebuah blog tidak lagi dinilai oleh enjin carian berdasarkan authoriti laman web semata-mata, tetapi ianya dinilai berdasarkan reputasi orang menulis artikel tersebut.

Bagaimana mendapatkan AuthorRank

Cara yang paling asas untuk mendapatkan AuthorRank dari google ialah membuat profile google plus. Cara-cara lain ialah me”link”kan blog ataupun profile kita di twitter dan facebook dari google plus. Maklumat detail boleh di dapati dari Connects accounts to google dan Author information in search results.

Credit gambar: Moz.comSumber : Google Authorship and the Possibility of Author Rank – How Important are They?